Beyazlatma tedavisi, doğuştan diş rengi koyu olan ya da diş rengi zamanla yiyecek, içeceklere ve diş sıkmaya bağlı koyulaşan hastalarda uygulanabilir. Beyazlatma uygulanacak hastalar öncelikle ayrıntılı bir muayeneden geçirilir. Tedavinin yapılabilmesi için dişlerin boyun bölgesinde aşınmalar ve mine yüzeyinde derin çatlaklar olmaması gerekir. Beyazlatma uygulaması öncesinde; bireylerdeki diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi gibi diş eti problemlerinin ve diş çürüklerinin tedavi edilmiş olması gerekir.
Beyazlatma Çeşitleri Nelerdir?
Canlılığını koruyan dişlerde genellikle 2 tip uygulama yapılır.
Ev tipi (home bleaching): Ağızdan alınan ölçüye göre ağız için özel plak hazırlanır. Hekim tarafından hastaya verilen beyazlatma jeli, bu kişiye özel yapılmış plağın içine, belli günlerde, belli saat aralıkları ile konarak uygulanır. Bu prosedürde, daha düşük yoğunluklu jeller ile daha uzun sürede sonuç alınır.
Klinik tipi (office bleaching): Klinik ortamında diş etleri özel bariyerlerle izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jelin UV ışık veya lazerle aktifleşmesiyle yapılır. Bu prosedürde daha yüksek yoğunluklu bir jel, 45 dakika gibi bir sürede uygulanır.
Beyazlatma İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Beyazlatma işlemi sonrasında, 24 saat süreyle dişlerde geçici bir hassasiyet olabilir. Beyazlatma reaksiyonu, diş dokusundaki kanallların içinde 48 saat süreyle devam eder. Bu nedenle işlem sonrası 48 saat süreyle renklendirici herhangi bir besin ve sıvı (salçalı yemek, kırmızı şarap, vişne suyu, çay, kahve vb.) alınmaması ve sigara kullanılmaması gerekir. Bu diyete 2 hafta boyunca dikkat edilmesi, elde edilen beyaz tonun seviyesini ve renk tonunun uzun süreli korunmasını olumlu olarak etkiler.
Beyazlatma işlemi geri dönüşümlü bir işlemdir. Beyazlatma işlemi sonrasında alınan gıdalara bağlı olarak dişlerde renk bir iki ton koyulaşabilir. Bazı hastalarda yapısal mine rengine bağlı olarak, diş renginin istenilen seviyede açılması için klinik tipi ve ev tipi beyazlatmanın beraber kombine bir şekilde uygulanması önerilebilir. Ya da klinik tipi uygulanan beyazlatma işleminden sonra elde edilen renk tonunun uzun süreli korunması için 6 ay/1 yıl sonrasında ev tipi beyazlatma uygulaması ile desteklenmesi önerilebilir.
Canlılığını yitirmiş, travma geçirmiş, kanal tedavili dişlere yapılan iç beyazlatma (internal bleaching) tedavisi Bu durumdaki dişlere yapılan beyazlatma tedavisi hekim tarafından dişin içerisine yerleştirilen beyazlatıcı ilaçlar yoluyla olabilmektedir. Önceden yapılan kök kanal tedavisi nedeniyle renklenmiş bir dişe, iç beyazlatma işlemleri uygulanarak dişteki renk değişiklikleri giderilebilir. Travma sonucunda oluşan renk değişikliklerinde ise, dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra beyazlatma işlemleri uygulanır. Bu işlemler birkaç seans devam edebilir. Bazı durumlarda tedavi başarısız olabildiği gibi bazen de tedaviden birkaç sene sonra diş tekrar eski rengine dönebilir. Eğer beyazlatma uygulanmazsa bu dişlere kuron protezi yapılarak dişler doğal görünüme sahip olabilir.